#КъмКорените ПЕЧЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ! 🍠🥕🥦
Каквото и да прочетете и в интернет, и в книги … зеленчуците винаги са основата на всяко хранене, режим, диета, протокол … както и да го наречете, те винаги заемат най-голям процент от храната. И има защо! Те са толкова богати на всякакви витамини, минерали и всякакви нутринти, които помагат на тялото ни да е щастливо и да се бори с всякакви вредители.
Днес в моята чиния под прожекторите са кореноплодните, но рецептата, която ще ви сподедя е универсална за всички зеленчуци (е, с малки изключения).
На снимката виждате сладък картоф, морков, тиквичка, цвекло, глава целина, дюля …
… но спокойно може да добавите брюкселско зеле, броколи*, карфиол, пащърнак, лук, тиква
* кръстоцветните имат нужда от по-малко печене от кореноплодните, тоест не комбинирайте броколи с моркови например, защото едните ще изгорят, а другите няма да са готови. Тук трикът е да са в различни тави на нива във фурната и така едните да се извадят по-рано
Какво има слагам?
➡️ сол & пипер
➡️ подправки: мащерка, риган, пушен червен пипер – повечето традиционни подправки се вписват прекрасно
➡️ мазнина: харесвам олио от авокадо, гхи, кокосово масло или сусамово олио – достатъчни са 1-2 с.л. в зависимост от количеството зеленчуци, но идеята е подправките да полепнат по мазнината
Пека около 40 минути на 170 градуса – колкото по-бавно и на по-слаба температура, толкова по-добре за зеленчуците – така ще запазят всички полезни свойства.
🥕🍠🥔 Кореноплодните зеленчуци са и въглехидратни, което ги прави чудесен източник на бавни въглехидрати и енергия за тялото, особено през по-студените месеци.
Кои са ви любимите зеленчуци? Аз напоследък определено съм на вълна сладки картофи и моркови! Тооолкова са вкусни! А на тиквичките вече казвам чао и до другото лято … или поне в изобилие.