Тирамису буквално означава от италиански „вдигни ме“. Десертът се смята за ободряващ, защото съдържа кафе и алкохол. Той е най-разпознаваемият и известен италиански десерт, покорил целия свят. Днес ви представям веган тирамису, което е без глутен и без млечни продукти.
Рецептата днес не е за класическо тирамису (открий него тук), а за един по нестандартен вариант – веган & без глутен. Крайният резултат прилича повече на торта и пастичка и със сигурност не е толкова въздушен, колкото класиката с бишкоти (нормално, все пак тук няма бишкоти)
Въпреки това е изключително вкусно и с най-ключовите и важни аромати за едно тирамису. Тази вариация на тирамису е богата на фибри, изключително засищаща и кремообразна, благодарение на мекия и въздушен крем.
Ключови съставки…
- Кафе – колкото по-качествено и силно, толкова по-добре. Италианското еспресо е най-добрият вариант
- Алкохол – харесвам го най-много с вино Марсала и от години използвам него, но съвсем спокойно може да замените с Ром или друг вид ликьор като бренди
Веган?
В тази рецепта използвам кокосова сметана (гъстата част от кен кокосово мляко), но бихте могли да използвате класическото маскарпоне, продукт от заквасено кашу (като D’free -> код Ani10 ще ви даде 10% отстъпка) или друг любим продукт.
Още рецепти за тирамису:
Класическо тирамису от нулата Веган тирамису Сурови тирамису пастички
Изтегли моята онлайн книга със 115 рецепти:

Здравословното Е Вкусно – електронна книга с рецепти
Запиши се в онлайн курс по хранене:

Рецептата е вдъхновена и адаптирана от Ela Vegan