Супер вкусна, ароматна, наситена, но не прекалено тежка. Просто перфектната шоколадова торта! Тя е без глутен и с нежен крем от авокадо.
Бележки
В тази рецепта залагам на плътен шоколадов вкус, който постигам с какао (или рожков) и захар от фурми. Захарта може да се замени с кокосова, тръстикова и т.н. Тортата е безглутенова, като брашното е овесено, бадемово или дори брашно от тигрови ядки.
Кремът е нежен и ароматен само с естествени съставки – авокадо, банан и какао. Може да се добави кокосово мляко за допълнителна пухкавост.
Ако искате по-висока торта (тоест класическа торта с два блата), увеличете съставките х2 и сглобете на същия принцип
В тази рецепта използвате шоколад единствено за шоколадовия ганаш, който играе роля на глазура и по принцип може да се пропусне – рецептата не се променя
Запиши се за курс!
Шоколадова торта
aneliyakalchevaСупер вкусна, ароматна, наситена, но не прекалено тежка. Просто перфектната шоколадова торта! Тя е без глутен и с нежен крем от авокадо.…ДесертиБезглутенова шоколадова тортаEuropean Принтирай
Хранителни факти за порция- калории- мазнини
Оценка 3.0/5
( 5 гласували )
Съставки
Блат (10-12 парчета):
3 яйца
50 г кокосово масло
100 г захар от фурми / кокосова
70 г рожков или какао
150 кокосово (или друго) мляко
100 г брашно - овесено, бадемово или друго
50 г кленов или кокосов сироп
сол
Крем:
2 бр авокадо
1 банан
50 г какао / рожков
50 г мед / кленов сироп
Декорация
шоколадов ганаш 1:1
50 г шоколад
50 г кокосово мляко от кен (сметана)
Приготвяне
В купа смесете всички съставки за блата
Разпределете във форма за торта (на снимката е използвана форма с диаметър 20 см)
Изпечете за около 20 минути на 180 градуса / до готовност
Изчакайте да се охлади напълно
Блендирайте авокадо, банан, какао, подсладител по избор и при нужда малко кокосова сметана (с нея става по-пухкаво)
Разпределете крема върху блата и охладете в хладилник
След като стегне, може да залеете с шоколадов ганаш: 1:1 -> 50 г шоколад с 50 г кокосово мляко от кен
Здравей! Аз съм Ани, на 28 години от град Варна. Сетифициртан хранителен терапевт към NTA, USA, а в момента се обучавам и за хранителен терапевт към ION, UK и те каня в моя вкусен свят. Зодия риби, мечтател и пътешественик по душа. Човек, който обича да създава и да твори ;)
Овесът по принцип не съдържа глутен, но тъй като може да се замърси при преработката (защото повечето марки обработват и пшеницата и овесена на едно и също място), винаги избирам продукт, на който е обозначено gluten free, за да съм сигурна 🙂
Здравей, Ани! Страхотна рецепта, още утре ще я пробвам. Искам само да те попитам под кокосова сметана имаш предвид твърдата част от мляко в кен, нали? И за шоколадовия ганаш също ли се слага от твърдата част се слага?
Благодаря!
4 коментара
Прекрасна рецепта – изглежда много добре и обещаващо вкусна. Но овесът е от храните, които съдържат глутен, затова не е подходящ за такава рецепта.
Овесът по принцип не съдържа глутен, но тъй като може да се замърси при преработката (защото повечето марки обработват и пшеницата и овесена на едно и също място), винаги избирам продукт, на който е обозначено gluten free, за да съм сигурна 🙂
Здравей, Ани! Страхотна рецепта, още утре ще я пробвам. Искам само да те попитам под кокосова сметана имаш предвид твърдата част от мляко в кен, нали? И за шоколадовия ганаш също ли се слага от твърдата част се слага?
Благодаря!
Хей! В самия блат под мляко имам предвид течно мляко (тип прясно), а където пише от кен – да, твърдата част от сметаната