Повечето хора свързват Великден с козунаци и кифлички, но много от вас обичат и курабийки. Въпреки че в моите представи Великден не е свързан с курабийки, веднага си представих именно онези пухкави и вкусни курабии от детството, които баба правеше. Големи, плътни, ароматни, поръсени със захар … именно така се появиха тези здравословни великденски курабийки с лимец.
За друга идея за великденски курабийки, може да видите кокосовите бисквити
Рецептата е наистина семпла или по-скоро е нов прочит на добре позната класическа такава. Във всички рецепти необходимите съставки са брашно, захар, мазнина и кисело мляко (за да бухнат така добре). Аз избрах да ги заменя с техни варианти, а именно:
- лимецово брашно – използвах на Harmonica, което е смляно на каменна мелница и без добавки -> може да използвате код Ani10 за 10% отстъпка при поръчки от Кашон Хармоника
- кисело мляко – моят избор винаги е мляко от пасищно отглеждани животни, а любимото ми е овче на Багри
- мазнина – за предпочитане е да се използва мас, но успешно може да се замени с масло или зехтин
- захар – моят избор е кокосова захар, която им придава лек карамелов вкус, аромат и цвят, но може да използвате тръстикова, кафява, мусковадо или друга по избор
Надявам се тези курабийки да са част от великденската или празничната ви трапеза и не забравяйте да ми изпращате снимки!
4 коментара
Здравей, Ани. При мен тази рецепта въобще не се получи. Тестото стана супер лепкаво и невъзможно да се оформя с ръце. Пробвала съм и други рецепти от сайта, но все не се получава резултата, който е в твоята рецепта. Не мога да си обясня защо. 🙁
хмм, много странно – съжалявам, че не са се получили, не знам каква може да е причината. Правила съм няколко пъти рецептата и няма проблем. Евентуално при нужда може да се добави още малко брашно, ако е супер лепкаво
Получиха се страхотни курабийки!
Мерси за рецептата!Добавих парченца шоколад като пълнеж и вместо захар сложих мед.
Шоколадът звучи чудесно! Много се радвам, че са се получили добре! Весели празници 🙂