Шоколадово руло с ≈ 2 грама захар и над 8 грама протеин в парче*
* зависи от марката на всеки продукт и личните му стойности
Много вкусно руло, което съчетава лек зимен аромат на цитруси и наситен лешниково-шоколадов крем – всеки шокохолик ще се влюби!
Kакво е ксилитол?
Ксилитолът е естествен подсладител (всъщност вид алкохол), който се извлича от кората на дървета, най-често от бреза. Той е като бял прах и е много сходен на захарта – има сладък вкус, но изключително нисък гликемичен индекс, което го прави подходящ за хора, избягващи захар по един или друг начин, дори и диабетици, тъй като се метаболира по-различен начин. Ксилитолът има лек охлаждащ ефект.
Важно! Не бива да се прекалява с този подсладител и да се консумират повече от няколко супени лъжици на ден, защото може да има слабителен ефект. Тоест дори да е хубав и подходящ, не го добавяйте във всичко, което консумирате :)) Хубав факт е обаче, че се смята, че е полезен за зъбите и потиска бактериите в устната кухина, заради това може да го откриете и в пастите за зъби.
ЗАМЯНА -> може да използвате кокосова захар вместо ксилитол. В тази рецепта й “изневерих”, защото исках блатът да е светъл и да експериментирам с нещо ново. Използвайте същия грамаж кокосова захар или сурова тръстикова.
В Instagram ви очакват два нови поста на тема: