Време е за нова (трета!) рецепта за безлутенов козунак! Ароматен, пухкав, наподобяващ кекс, с много великденски аромат! Ще ви хареса със сигурност!
Вече съм ви предлагала рецепта за безглутенов козунак с бадемово и кокосово брашно, който беше подсладен с ксилитол. Имам и рецепта за по-класически безглутенов козунак с мая, в който използвам микс безглутенови брашна.
Разбира се, всичко без глутен е винаги различно и е невъзможно да постигнем идеята за „конци“, но тази рецепта е за всички, които избягват глутена по една или друга причина. Ето го и ароматният козунак без глутен!


В сайта ще откриете още рецепти за козунаци – веган пълнозърнест, пълнозърнест, без мая и сравнително класически, безглутенов козунак (с бадемово брашно), безглутенов с микс брашна и мая … а днес допълвам тази колекция и с тази нова версия на козунак без глутен. Този път ароматен с кокосова захар, без мая, без сложни брашна.

Класическите козунаци са много пухкави и с козуначени конци. Този ефект няма как да се получи при безглутеновите печива (именно глутенът създава тези връзки), но пък в тази интерпретация съм заложила на класическите аромати на един козунак и резултатът е чудесен, въпреки че консистенцията прилича повече на друг вид печиво… да кажем кекс.
Това предложение е за всички, които по медицински или други причини не могат да консумират глутен … а всеки заслужава вкусен козунак за Великден 🙂
Как направих този козунак без глутен и какво е различното?
- използвах доста яйца
 - целях по-скоро кексова смес … което прави оформянето невъзможно
 - заложих на типични великденски аромати
 - заложих на по-достъпни и стандартни брашна, а не нещо сложно
 - няма нишесте и други подобни съставки
 
* за сравнение, в другите ми рецепти за безглутенов козунак – едната е без мая, с бадемово брашно и подсладена с ксилитол, а другата с готов безглутенов микс и мая
Какви са основните аромати в един козунак?
- портокалови и/или лимонови кори ИЛИ няколко капки етерично масло
 - аромат: най-често това е есенция ванилия, бадемова или пък ром
 - стафиди (или други сушени плодове), накиснати в ром (например сливи или череши)
 - розова вода (по желание)
 - пълнеж по избор
 
В този козунак заложих на стафиди като основен аромат, но може да ги замените с други сушени плодове. Добавих портокалови кори и етерично масло от портокал и лимон. Само едно от трите ми предложения за козунак може да се разточва, но тук отново залагам на тип кексова смес и сложих пълнежа в средата. Това улеснява готвенето между другото, защото не се меси и точи.

Предложения за пълнеж:
- шипков мармалад на Хармоника, подсладен с петмез (това ми е ФАВОРИТ) (използвайте код Ani10 за отстъпка в Кашон Хармоника)
 - мармалад от глог на Хармоника с петмез
 - мармалад от сини сливи на Хармоника
 - мармалад от сини сливи на био градини Алваново
 - мармалад от сини сливи на Eli’s Herbs
 - сладката на Rigoni di Asiago – те са 100% плодове
 - сладката на Цима с чиа
 - домашно сладко без захар
шоколадови & таханови варианти - мед с тахан Пчелинъ (може да използвате код Ani10 за поръчки над 36 лв)
 - какаово-лешникова паста Гайо
 - лешниково-какаов крем Bett’r
 - лешников крем с какао и кокос Benjamissimo
 - био какаов крем Nocciolata
 - шоколадов крем с лешници и кокосова захар Chocoleya
 - любим тахан по избор
 
Надявам се този козунак без глутен да ви допадне и да успеете да се насладите на празника, въпреки липсата на класическото печиво 🙂

Безглутенов козунак
Съставки
- 5 бр яйца
 - 150 г захар
 - 100 мл зехтин или кокосово масло
 - 100 мл течност като вода/мляко/сок
 - 150 г оризово брашно
 - 150 г овесено брашно
 - 1/2 ч. л. сода
 - 1/2 ч. л. оцет
 - 1/4 ч. л. сол
 - 150 г стафиди
 - 2 с. л. портокалови кори
 - 1 с. л. махлеб
 - 2-3 капки есенция
 - пълнеж мармалад
 
Начин на приготвяне
- Накиснете стафидите в ром по желание
 - Загрейте фурната на 180 градуса
 - Смесете всички съставки без пълнежа до хомогенна смес
 - Разпределете половината смес във форма за хляб
 - Добавете пълнежа – по избор и колкото прецените
 - Изсипете и останалата част от сместа
 - Изпечете на 180 градуса за 40-50 минути или до суха клечка
 - Охладете
 - По желание поръсете с кокосово брашно за ефект "пудра захар"
 
