Революция в храненето ми е любима инициатива! Това е национална кампания на фондация „За храната“, която цели да насочи общественото внимание към актуални проблеми, свързани с храненето на децата и да предложи решения за преодоляването им. 
Тази година темата е хранителни непоносимости и алергии на децата. А датите са 12 и 13 май. 
Една наболяла тема – какви са проблемите, как да се преодолеят, може ли да празнува едно дете с алергии, как да го храним вкъщи и още и още. 
Преди повече от 5 години се включих във Food Revolution за първи път, защото вярвам, че за храната трябва да се говори! От 8 месеца съм майка и въпреки че детето ми няма хранителна алергия за момента, разбирам колко е важно да го науча да цени храната, да я опознае и да бъдат приятели. Именно заради това се припознавам в тази тема и реших да се включа, обръщайки внимание на каузата и посланието.
Да приготвиш рецепта без алергени може да е предизвикателство за мнозина, въпреки че за мен се оказа, че не е трудно. Точно заради това искам да ви покажа лесна детска рецепта с 2 (да, две!) съставки, която е перфекта и за малки бебета, също за finger food или храна, която да хапват сами! Това са първите палачинки, които дадох и на моето дете. 



Това са лесни бананови палачинки 🥞🍌
Основата е 50г безглутенови овесени ядки + 1 малък банан. Добавих и малко канела – може да сложите каквото обичате друго. Както и може да замените банана с ябълка, тиква, сладък картоф или нещо друго. Овесените ядки се накисват, после всичко се блендира и се пекат палачинки. 
Сервирах с ябълков сос и резенчета банан – тук може да предложите всякакви сезонни плодове, които детето обича. Моето е фен на киви например 🙂 
Основните алергени са около 14, но всяко дете реално може да е алергично към абсолютно всичко. 
Ще се радвам да ми оставите коментар и да си поговорим по тези теми. 
А ако се припознавате в каузата, може да станете и организатор на работилничка – вкъщи, в детската градина, в училище – каквото ви хрумне! 👩🏼🍳
Повече информация & регистрация тук: https://www.zahranata.org/revoluciya-v-hraneneto-2023/  

Бананови палачинки без алергени
Съставки
- 50 г овесени ядки без глутен
 - 1 малък банан
 
Начин на приготвяне
- Накиснете овесените ядки с малко вода (да ги покрие), докато поемат течността
 - Блендирайте с банана и изпечете малки палачинки на по-слаб тиган
 - Може да добавите канела или да замените банана с ябълка, тиква, сладък картоф или нещо друго
 


