Go Back Email Link

Лятна лазаня

Идеята се базира на лазаня, но корите са от тиквички. Май го наричат и лятна мусака? ⁣Много по-леко, лятно и супер вкусно!
Подготовка 15 minutes
Приготвяне 1 hour
Вид Основни ястия
Порции 4 порции

Съставки
  

  • тиквички⁣
  • кайма* или гъби за вегетариански вариант⁣
  • моркови⁣
  • лук⁣
  • гхи⁣
  • доматен сос⁣
  • сол
  • пипер⁣
  • босилек и мащерка или други подправки по избор⁣
  • пармезан кашкавал или моцарела по желание⁣

Начин на приготвяне
 

  • В тенджера задушете лука и морковите с маслото гхи. Добавете каймата и разбъркайте добре. Добавете доматения сос и гответе почти до готовност⁣
  • /ако решите да направите вегетариански вариант, добавете повече гъби + други зеленчуци по желание (като патладжан например)⁣/
  • Нарежете тиквичките на ленти (не много тънки) и наредете на дъното на тава⁣
  • Сложете от плънката, поръсете с пармезан и редувайте слоевете⁣
  • Запечете за около 20 минути, докато тиквичките омекнат - няма нужда да се готви много дълго, за да не се разкашкат тиквичките⁣
  • Малко преди да е готова, добавете моцарела или пармезан по желание и запечете, за да хване загар⁣

Бележки

използвам телешка кайма от пасищно отглеждани животни // ако купувате от магазина, помолете да я смелят пред вас⁣