Go Back Email Link

Лятна торта с кокос

Прекрасна торта, която е толкова лека и ароматна - блатовете са с кокос и сушени плодове, а кремът е с какаово масло за аромат на бял шоколад
Подготовка 15 minutes
Приготвяне 2 hours
Вид Десерт
Порции 8 парчета

Съставки
  

Блат (20 см)

  • 100 г кокосови стърготини⁣
  • 50 г сушени бели черници *⁣
  • 70 г фурми⁣
  • 200 г кокосово мляко или вода⁣
  • щипка сол⁣

Плодов слой

  • 10 г агар или желатин⁣
  • 250 г плодово пюре или смути Frudada използвах малини и боровинки⁣

Крем

  • 2 кена кокосово мляко от хладилник⁣
  • 50 г какаово масло ⁣
  • 30 г кокосов или кленов сироп⁣
  • 3 капки етерично масло по желание харесвам цитрус⁣

Начин на приготвяне
 

Блат

  • Блендирайте съставките за блата до хомогенна консистенция⁣
  • Поставете хартия за печене във формата за торта и разпределете половината смес⁣
  • Изпечете на 160-170 градуса за около 45 минути - идеята е блатът да се изпече, да хване лек загар и да стегне⁣
  • Изпечете и втория блат и охладете много, много добре⁣

Крем

  • Поставете предварително кенчетата кокосово мляко в хладилник⁣
  • Вземете само гъстата част (отделя се отгоре), добавете разтопено какаово масло и подсладител и разбъркайте добре, за предпочитане с миксер⁣
  • Приберете крема в хладилник, за да се охлади⁣

Плодов слой

  • Смесете смутито или блендирани плодове по избор с желатин - желатинът се смесва с 3 с. л. вода, разбърква се, за да набъбне и след това се затопля, за да се разтопи ⁣
  • Разпределете плодовата смес във форма за торта или в по-малка - аз използвам по-малка за ефект на тортата⁣
  • Приберете в хладилник, за да стегне⁣

Сглобяване

  • Сглобете тортата като внимателно обърнете блата върху поставката, която ще използвате. Блатовете са много нежни и чупливи, така че внимавайте много и си помагайте с хартията, върху която са изпечени⁣
  • Сложете малко от крема, като е важно вече да е стегнал, преди да го използваме. След това добавете желирания слой в средата и продължете с крема, за да стане сравнително равен слой ⁣
  • Сложете втория блат - аз лично го обръщам, като той леко се начупва, но после го пооправям⁣
  • Добавете още крем и украсете - може да измажете страните⁣
  • В самия крем може да добавите боровинки, ягоди или парченца банани⁣
  • Декорирайте с плодове и охладете много добре⁣

Бележки

може да се използват само фурми или други сушени плодове