Go Back Email Link

Хумус с печени моркови

Кремообразен хумус с карамелизирани моркови, невероятна подправка куркума. Чудесен като предястие или върху брускета.
Подготовка 5 minutes
Приготвяне 10 minutes
Вид Разядка
Порции 4 порции

Съставки
  

  • 500 г нахут⁣
  • 200 г 2-3 бр моркови*⁣
  • 50 г зехтин⁣
  • 3 скилидки чесън⁣
  • 1/2 сок лимон⁣
  • 3 с. л. сусамов тахан⁣
  • 2 ч. л. сол ⁣
  • 1 с. л. пушен пипер⁣
  • 1 с. л. сумак⁣
  • 1 ч. л. куркума⁣

Начин на приготвяне
 

  • Измийте и подсушете морковите, наредете ги върху хартия за печене и залейте с малко зехтин или друга мазнина по избор. Изпечете в предварително загрята фурна до готовност (докато са меки и имат лек загар)⁣
  • Блендирайте предварително накиснат и сварен нахут (или такъв от консерва) заедно с морковите⁣
  • Добавете зехтин, чесън, сока на ½ лимон, тахана и подправките⁣
  • Блендирайте до хомогенна консистенция⁣
  • Сервирайте с пушен червен пипер и зехтин⁣

Бележки

морковите могат да се заменят със сладък картоф⁣