Фалафели с цвекло и сладък картоф
Чудни меки фалафели с червено цвекло и сладък картоф. Разбира се, в комбинацията на нахут. Перфектна консистенция & перфектно сезонно ястие!
Подготовка 2 hours hrs
Приготвяне 40 minutes mins
- 300 г печено цвекло 1 средно голяма глава
- 200 г печен сладък картоф
- 300 г сварен нахут
- 2 с. л. зехтин
- 3 - 4 с. л. нахутено брашно или кокосово брашно
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 3 с. л. ситно нарязан магданоз
- 2 с. л. пушен червен пипер
- 1 с. л. кимион
- 2 ч. л. сол
- 1/2 ч. л. черен пипер
Фалафели
Обелете изпеченото цвекло и картоф и блендирайте до хомогенна смес
Отцедете нахут от консерва или предварително сварен и го блендирайте
Смесете всички съставки в купа без брашното
Добавете подправките и разбъркайте до хомогенна смес
Добавете брашното, докато получите меко тесто, което може да се оформя с ръце - при нужда добавете повече от 3 с. л.
Оформете малки топчета или кюфтенца
Наредете върху хартия за печене
Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути или докато хванат лек загар
Сервирайте с млечен сос