Go Back Email Link

Фалафели с цвекло и сладък картоф

Чудни меки фалафели с червено цвекло и сладък картоф. Разбира се, в комбинацията на нахут. Перфектна консистенция & перфектно сезонно ястие!
Подготовка 2 hours
Приготвяне 40 minutes
Вид Основни ястия
Порции 20 фалафела

Съставки
  

  • 300 г печено цвекло 1 средно голяма глава⁣
  • 200 г печен сладък картоф⁣
  • 300 г сварен нахут⁣
  • 2 с. л. зехтин⁣
  • 3 - 4 с. л. нахутено брашно или кокосово брашно⁣
  • 1 глава лук⁣
  • 1 скилидка чесън⁣
  • 3 с. л. ситно нарязан магданоз⁣
  • 2 с. л. пушен червен пипер⁣
  • 1 с. л. кимион⁣
  • 2 ч. л. сол⁣
  • 1/2 ч. л. черен пипер⁣

Начин на приготвяне
 

Предварителна подготовка

  • изпечете предварително цвеклото във фурна като го увиете във фолио⁣
  • изпечете сладък картоф⁣

Фалафели

  • Обелете изпеченото цвекло и картоф и блендирайте до хомогенна смес⁣
  • Отцедете нахут от консерва или предварително сварен и го блендирайте⁣
  • Смесете всички съставки в купа без брашното⁣
  • Добавете подправките и разбъркайте до хомогенна смес⁣
  • Добавете брашното, докато получите меко тесто, което може да се оформя с ръце - при нужда добавете повече от 3 с. л.⁣
  • Оформете малки топчета или кюфтенца⁣
  • Наредете върху хартия за печене⁣
  • Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути или докато хванат лек загар⁣
  • Сервирайте с млечен сос⁣