Go Back Email Link

Торта Плодова пита

Здравословен вариант на торта "Плодова пита" от сладкарница Неделя - само 3 съставки за блата и 1 основна за крема. Истински лека и вкусна!
Подготовка 40 minutes
Приготвяне 3 hours
Вид Торта
Порции 12 порции

Съставки
  

Блат (х2)

  • 3 бг яйца
  • 120 г тръстикова или кокосова захар
  • 120 г овесено брашно пресято

Крем

  • 3 бр кен кокосово мляко (гъстата част)
  • бурбонска ванилия
  • 80 г бял шоколад или розов шоколад по желание

Декорация

  • 50 мл кленов сироп
  • плодове по избор
  • 100-150 мл смути сок, вода или течност по избор
  • 10 г желатин

Начин на приготвяне
 

Блатове

  • За приготвяне на блата - разделете яйцата на жълтъци и белтъци (за белтъците използвайте напълно суха метална купа)
  • Разбийте белтъците до твърд сняг
  • Добавете захарта към жълтъците и разбийте до хомогенна смес - ще побелее
  • Към жълтъците започнете да добавяте на части белтъците и пресятото брашно - редувайте ги като внимателно разбърквате с шпатула (по метода folding)
  • Разпределете в силиконова форма или форма за торта с падащо дъно (може да е намажете с кокосово масло или да сложите хартия за печене)
  • Изпечете в предварително загрята фурна за 170 градуса за около 10-15 минути - наблюдавайте го, трябва да има лек загар, при нужда покрийте с хартия за печене
  • През това време пригответе със същите съставки втория блат
  • След като първият е готов, извадете много внимателно и оставете да се охлади напълно
  • Изпечете втория блат по същия начин

Крем

  • Охладете перфектно кокосовото мляко (НЕ използвайте light) и отделете само гъстата част - ако искате повече крем, използвайте повече
  • Разбийте с миксер до получаване на кокосова сметана
  • Ако използвате шоколад, го разтопете на водна баня и добавете към кокосовата сметана, заедно с ванилията
  • Охладете крема в хладилник, докато започне да стяга - ще отнеме няколко часа
  • Когато блатовете и крема са напълно охладени, смесете кленовия сироп с малко вода в чаша и сиропирайте с лъжичка първия блат
  • Разпределете част от крем (около 1/2) върху първия блат
  • Внимателно поставете втория блат, сиропирайте и добавете крема, като може да измажете страните леко
  • Охладете добре, докато крема стегне още

Декорация

  • Нарежете плодове по избор - ако използвате киви и папая, не прекалявайте с тях, тъй като не може да се желират
  • Смесете желатина с няколко супени лъжици вода, разбъркайте добре, докато набъбне и след това затоплете на котлон, докато се разтопи
  • Добавете към избраната течност
  • Тук има 2 варианта - да смесите течността с желатин с плодовете в купата директно и да разбъркате добре - когато започне да стяга и да се желира, да разпределите върху тортата
  • Друг вариант е да разпределите първо плодовете, а след като течността започне да стяга, да я добавите върху плодовете
  • Охладете отново
  • По желание може да разтопите шоколад или шоколадови капки и да декорирате ръба на тортата