Go Back Email Link

Веган тирамису

Нестандартна рецепта за тирамису - веган & без глутен. Крайният резултат прилича повече на торта или пастичка и е супер вкусен!
Подготовка 40 minutes
Приготвяне 2 hours
Вид Десерт
Порции 10 порции

Съставки
  

Блат

  • 250 г овесено брашно
  • 80 г оризово брашно
  • 150 г кокосова захар
  • 240 мл овесено или кокосово мляко
  • 120 г ябълково пюре
  • 50 г мазнина - кокосово масло или друга
  • 1/2 ч. л. сода +
  • 1 ч. л. ябълков оцет
  • 1 ч. л. сол

Крем

  • 500 г кокосово мляко гъстата част от 2 кена или кокосовата сметана на Metro
  • 50 мл кленов сироп

За сглобяване

  • 150 мл кафе
  • 100 мл вино Марсала или ром
  • 50 мл вода

Начин на приготвяне
 

Блат

  • Разбъркайте съставките за блата в купа до хомогенна смес
  • Разпределете в 2 малки тавички (размер 30 х 30 е оптимален) върху хартия за печене
  • Стремете се блатът да е сравнително тънък
  • Изпечете за 25 минути на 160 градуса или до лек загар
  • Охладете добре

Крем

  • През това време разбийте кокосовата сметана с миксер като добавите подсладителя - може да използвате маскарпоне или друг продукт по избор
  • Оставете в хладилник да се охлади

Сглобяване

  • Нарежете блата на тънки ленти (тип бишкоти като форма)
  • Пригответе сместа от кафе и алкохол
  • Потопете всяка бишкота за кратко в сместа и наредете на дъното на същата тавичка
  • Разпределете 1/2 от крема
  • Останалите бишкоти (отново потопени в кафето) и след това останалия крем
  • Охладете за няколко часа или 1 нощ
  • Преди сервиране, поръсете с какао

Бележки

може да замените кокосовата захар с тръстикова захар // млякото с друго по избор // кокосовото масло с друга мазнина