Go Back Email Link

Скариди с кокосов ориз & лайм

Свежо и леко ястие в нещо като азиатски стил - пухкав ориз с аромат на кокос в комбинация с цитрусови скариди.
Подготовка 20 minutes
Приготвяне 20 minutes
Вид Основни ястия
Порции 2 порции

Съставки
  

  • 200 г белени скариди⁣
  • 100 г жасминов ориз⁣
  • 100 г настърган пармезан⁣
  • 1 кен кокосово мляко⁣ гъстата част
  • 2 с. л. масло⁣
  • 1 б5 лайм⁣
  • паста от смлян джинджифил на върха на лъжица или съвсем малко количество настърган пресен⁣
  • ½ лимон⁣
  • сол⁣
  • черен пипер⁣
  • пресен лук⁣

Начин на приготвяне
 

  • Сварете ориза в бульон (или вода) според указанията на опаковката ⁣
  • Когато водата е почти извряла, добавете кокосовата сметана, сол и черен пипер; добре е кенчето кокосово мляко да е престояло в хладилник за цяла нощ или няколко часа - тогава отгоре се отделя гъста сметана, а отдолу вода⁣
  • Добавете сока на ½ лайм и джинджифила⁣
  • Настържете пармезана и също добавете към ориза като разбъркате добре⁣
  • Загрейте тиган с масло и добавете скаридите⁣
  • Поръсете със сол и черен пипер и сока на другата ½ лайм, както и от лимона⁣
  • Гответе по няколко минути на страна до лек загар⁣
  • Разпределете скаридите върху ориза⁣
  • Нарежете пресния лук на ситно, а кората на лайма настържете на ренде⁣
  • Поръсете и сервирайте⁣