Go Back Email Link

Портокалова торта

Ароматна портокалова торта - перфектна комбинация на вкусове и текстури. Без глутен, веган и без добавена рафинирана захар.  ⁣⁣
Подготовка 1 hour
Приготвяне 2 hours
Вид Десерт
Порции 12 порции

Съставки
  

Основа

  • 150 г сушени сливи или други сушени плодове, например фурми⁣⁣
  • 100 г вода или друга течност: например чай, ядково мляко⁣⁣
  • 100 г оризово брашно⁣⁣
  • 1 ч. л. бакпулвер⁣⁣

Желиран слой

  • 500 мл портокалов сок⁣⁣
  • 100 г кленов сироп⁣⁣
  • 30 г желатин / агар-агар⁣⁣

Крем

  • 2 кена кокосово мляко⁣⁣
  • 100 мл кленов сироп⁣⁣
  • 1 кора портокал⁣⁣
  • 20 г желатин / агар-агар⁣⁣

Декорация

  • 200 г кокосов крем⁣⁣
  • 50 г г кленов сироп⁣⁣
  • 50 г г кокосова захар⁣⁣
  • 1 ч. л. сол⁣⁣
  • 50 г кокосово мляко⁣⁣

Начин на приготвяне
 

  • Изцедете портокалов сок и смесете 1 пакетче желатин (10 г) с 3 с. л. от сока и го оставете за 2-3 минути, докато набъбне. Поставете на котлон и загрейте, за да се разтопи⁣
  • Смесете с останалия портокалов сок и кленов сироп и разпределете в малка форма с диаметър около 15 см. Оставете в хладилник, за да стегне - трябва да стане твърдо. ⁣
  • Блендирайте съставките за основата и изпечете във форма с диаметър 20 см на 180 градуса за 15 минути⁣
  • След като портокаловата смес е стегнала и е твърда и желирана, внимателно отделете от формата и поставете в центъра на по-голямата форма, върху основата⁣
  • Блендирайте съставките за крема, като отново смесите желатина с 3 с.л вода, за да набъбне, а след това го загреете⁣
  • Внимателно излейте кокосовия крем около желирания портокалов слой, така че да го покрие и приберете в хладилник⁣
  • Най-добре оставете за цяла нощ, за да стегне напълно⁣
  • Може да използвате и по-малка форма, за да стане по-висока торта; в този случай направете желирания слой в по-малка форма, например 10 см⁣
  • За карамеловия топинг, затоплете кокосов крем с кленов сироп, кокосова захар и кокосово мляко, докато стане еднородна смес и полейте тортата⁣
  • Приберете в хладилник, за да стегне леко карамелът⁣
  • Декорирайте с портокал и кокосово брашно за ефект “пудра захар” ⁣