Go Back Email Link

Лимонов кекс

Ароматен лимонов кекс - лек, въздушен и без глутен! Не е накъртващо сладък, а приятно балансиран. Всеки ще го хареса!
Подготовка 5 minutes
Приготвяне 40 minutes
Вид Десерт
Порции 12 порции

Съставки
  

  • 2 бр яйца
  • 120 г кисело мляко + 1/2 ч.л. бакплувер
  • 120 г тръстикова захар*
  • 60 г зехтин или кокосово масло
  • 150 г оризово брашно
  • 30 г бадемово брашно
  • 1 ч. л. лимонова кора от нетретирани лимони
  • 1/2 сок лимон
  • 1/2 ч. л. сол
  • бурбонска ванилия есенция или на прах

Глазура

  • 2-3 с. л. кокосов крем/тахан/паста

Начин на приготвяне
 

  • Разбийте яйцата със захарта и мазнината
  • Добавете бакплувера към млякото, за да шупне
  • Добавете млякото към яйцата и разбъркайте
  • Добавете останалите съставки и разбъркайте
  • Разпределете във форма за хляб или кекс
  • Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете за 30 минути
  • Охладете добре
  • Залейте с леко затоплен/разтопен кокосов крем за ефект на айсинг от пудра захар
  • Може да поръсите и с кокосово брашно за ефект "пудра захар"
  • Декорирайте с ядки и лимони

Бележки

* захарта може да се замени с кокосова или друга, но цветът ще стане по-тъмен