Почистете плодове и ако са големи ги нарежете // ако са малки като ягоди и череши, ги оставете цели
Разпределете в тава и сложете във фурната на 150 градуса
* опитвала съм и в тенджера, където се сваряват, така че това също е вариант
Печете за няколко часа - зависи от количеството, но целта е да се сгъстят. Разбърквайте на всеки 20-30 минути и не увеличавайте температурата, защото загарят. При нужда ги намачкайте леко с вилица
Целта е да се получи гъста консистенция като пюре
Ако прецените, че искате да са по-сладки, може да блендирате фурми или да добавите подсладител по избор като кленов сироп, сироп от фурми, от кокос, кокосва захар и дори мед
По принцип няма нужда, но ако държите на по-гъста и желирана консистенция, добавете малко пектин
Може да добавите аромат като есенция ванилия или дори етерично масло
Разпределете в бурканчета - на черешите изключително много им отива пръчка канела в средата
Затворете бурканчетата, наредете в тенджера, покрийте с вода и сложете на котлона
След като водата заври, засечете 10-15 минути и консервирайте бурканчетата
Сладкото е готово!