Саварини
Помните ли сиропираните саварини, които са толкова сочни, че няма как да забавиш вкуса? 🧁Днес ви ги представям в много лесен вариант с продукти, които всички имаме в шкафа. Рецептата е без глутен, а сиропът е с кокосова захар, но тя би могла да се замени с кленов сироп или дори мед.
Подготовка 10 minutes mins
Приготвяне 2 hours hrs
Кексчета
- 3 бр яйца
- 1 бр банан
- 100 г овесено брашно / бадемово
- 80 г кленов сироп
- 1 ч. л. бакплувер
- ванилия
Сироп
- 200 мл вода
- 120 г кокосова захар
- 50 мл ром
- 1 с. л. розова вода
- 1 ч. л сладко от рози
Декорация
- кокосова сметана
- сладко от рози
- ядки по избор
Смесете всички съставки за саварините - може да блендирате всичко или да намачката банана с вилица и да разбъркате добре до хомогенна смес
Разпределете във формички за мъфини
Изпече за 15 минути на 180 градуса
Оставете да се охладят
Пригответе сиропа като загреете всички съставки и оставите да поври на слаб огън
След като кексчетата са изстинали, извадете от формичките и потопете в сиропа
Запазете част от сиропа, който може да използвате за декорация или след като първата част попие, добавете още
Подредете в чиния и приберете в хладилник за поне 1-2 часа
Още по-хубави са на следващия ден
Декорирайте с кокосова сметана, сладко от рози, листенца роза и друго по избор като филирани бадеми