Go Back Email Link

Саварини

Помните ли сиропираните саварини, които са толкова сочни, че няма как да забавиш вкуса? 🧁⁣Днес ви ги представям в много лесен вариант с продукти, които всички имаме в шкафа. Рецептата е без глутен, а сиропът е с кокосова захар, но тя би могла да се замени с кленов сироп или дори мед. ⁣
Подготовка 10 minutes
Приготвяне 2 hours
Вид Десерт
Порции 6 броя

Съставки
  

Кексчета

  • 3 бр яйца⁣
  • 1 бр банан⁣
  • 100 г овесено брашно / бадемово⁣
  • 80 г кленов сироп⁣
  • 1 ч. л. бакплувер⁣
  • ванилия⁣

Сироп

  • 200 мл вода⁣
  • 120 г кокосова захар⁣
  • 50 мл ром⁣
  • 1 с. л. розова вода⁣
  • 1 ч. л сладко от рози

Декорация

  • кокосова сметана⁣
  • сладко от рози ⁣
  • ядки по избор⁣

Начин на приготвяне
 

  • Смесете всички съставки за саварините - може да блендирате всичко или да намачката банана с вилица и да разбъркате добре до хомогенна смес ⁣
  • Разпределете във формички за мъфини⁣
  • Изпече за 15 минути на 180 градуса⁣
  • Оставете да се охладят⁣
  • Пригответе сиропа като загреете всички съставки и оставите да поври на слаб огън⁣
  • След като кексчетата са изстинали, извадете от формичките и потопете в сиропа⁣
  • Запазете част от сиропа, който може да използвате за декорация или след като първата част попие, добавете още ⁣
  • Подредете в чиния и приберете в хладилник за поне 1-2 часа⁣
  • Още по-хубави са на следващия ден ⁣
  • Декорирайте с кокосова сметана, сладко от рози, листенца роза и друго по избор като филирани бадеми⁣