Go Back Email Link
Безглутеново руло с малини и маскарпоне

Безглутеново руло с малини и маскарпоне

Безглутеново руло с малини е свеж десер с аромат на портокал и малини. Само няколко съставки - лек и пухкав блат с пълнеж от маскарпоне крем
Подготовка 30 minutes
Приготвяне 3 hours
Вид Десерт
Порции 10 порции

Съставки
  

  • 3 бр яйца
  • 80 г бадемово брашно
  • 100 г тръстикова захар*
  • 1 опаковка маскарпоне**
  • малини***
  • портокалова есенция или етерично масло

Начин на приготвяне
 

  • Разделете яйцата на белтъци и жълтъци
  • Разбийте белтъците на сняг с миксер - отнема няколко минути - използвайте напълно суха метална купа
  • Добавете 50 г захар към белтъците, когато са започнали да стягат и бъркайте, докато станат лъскави и сместа е гъста
  • Добавете останалите 50 г захар към жълтъците и разбъркайте с миксер, докато леко бухнат
  • Започнете да добавяте бавно част от бадемово брашно към белтъците, като редувате с сместа от жълтъци и разбърквате с шпатула по посока на часовниковата стрелка - използвайте метода folding, което означава да загребвате с шпатулата отдолу, а не да бъркате енергично; идеята е да влезе въздух в сместа и да внимаваме обема в белтъците да не спадне рязко
  • Разпределете върху хартия за печене в правоъгълна тавичка
  • Изпечете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 12 минути или до лек загар
  • Когато извадите блата, го оставете за 2-3 минути да изстине леко
  • Използвайте кърпа от плат и завийте като руло, докато е топло - като тази снимка, а тук може да видите как трябва да изглежда целият процес
  • Идеята е блатът да изстине в тази форма, за да не се начупи при навиването след това
  • Охладете добре до пълното му изстиване
  • През това време разбийте маскарпонето с миксер - ако сместа ви се струва твърде гъста, добавете няколко супени лъжици мляко
  • Добавете портокаловата есенция
  • Нарежете малините / ягодите и добавете към сместа като леко разбъркате с лъжица
  • Внимателно отворете рулото от кърпата и разпределете крема посредата
  • Навийте отново, като гледате да е максимално стегнато
  • Оставете в хладилник за кратко като рулото е стегнато в кърпата все още, за да запази форма
  • Тъй като ще ви е останал крем, го използвайте за измазване на рулото отвън - може да направите различни розички за декорация и т.н.
  • Добавете свежи малини отгоре

Бележки

*  може да се замени с кокосова или друга, но цветът ще стане по-тъмен
** може да се замени с кокосова сметана
*** може да се заменят с ягоди