Go Back Email Link

Чийзкейк с бял шоколад

Този чийзкейк е абсолютно невероятен! Лек, пухкав, въздушен - с изявен чийз вкус, лека сладост, портокалов аромат и нюанс на бял шоколад. ⁣
Подготовка 30 minutes
Приготвяне 2 hours
Вид Десерт
Порции 10 порции

Съставки
  

Основа

  • 400 г бисквити *⁣
  • 100 г масло⁣

Чийзкейк

  • 3 бр яйца⁣
  • 300 г бял шоколад⁣
  • 500 г крема сирене⁣
  • 200 г пълномаслено кисело мляко⁣
  • 100 г тръстикова захар⁣ или друга
  • ванилия
  • портокал есенция, корички или пък сока на 1/2 портокал

Начин на приготвяне
 

Основа

  • Натрошете бисквитите и смесете с маслото, нарязано на кубчета) с ръце до омекване. Може да добавите 2-3 с.л. вода, докато се получи хубаво меко тесто⁣
  • Разпредете на дъното и по стените на формата⁣
  • Изпечете за 10 минути на 180 градуса⁣

Крем

  • Разтопете шоколада на водна баня⁣
  • В купа разбийте крема сиренето и киселото мляко. Добавете яйцата и захарта и разбъркайте (най-лесно е с миксер)⁣
  • Добавете белия шоколад (разтопен и леко охладен), ванилията и портокала и разбъркайте до хомогенна смес⁣
  • Разпредете върху основата⁣
  • Изпечете за 1 час на 120 градуса -> може да ви се стори леко суров/мек отгоре⁣
  • Оставете във фурната да се охлади, а след това в хладилник за няколко часа (най-добре за цяла нощ)⁣
  • Декорирайте по избор -> шоколад, гранола, ядки, сладолед, сметана или пък плодове ⁣⁣

Бележки

* за лесни бисквити (400г) без глутен:⁣
  • 200 г овесено или друго брашно⁣
  • 100 г тахан по избор⁣
  • 150 г кокосов нектар или кленов сироп⁣
  1. Смесете всички съставки до хомогенна смес⁣
  2. Разпределете върху хартия за печене като тънък слой⁣
  3. Изпечете за около 10 минути на 180 градуда до лек загар ⁣
  4. Охладете ⁣
  5. Натрошете като бисквити⁣
 

може да смените портокала с лимон или друго по избор⁣