Go Back Email Link

Шоколадово руло с портокал без глутен

Шоколадово руло без глутен и с уникален шоколадов крем - избрах да използвам българските шоколади Chocolab без добавки!
Подготовка 10 minutes
Приготвяне 2 hours
Вид Без глутен, Десерт
Порции 10 порции

Съставки
  

Блат

  • 3 бр яйца⁣
  • 100 г кокосова захар⁣
  • 80 г брашно без глутен микс или по избор - бадемово, оризово и т.н. (може да се замени с всякакво)⁣
  • ванилия⁣
  • 2 кора портокала
  • щипка сол⁣

Крем

  • 350 г мляко по избор кокосово (мляко или сметана, овесено или друго)⁣
  • 4 бр жълтъци
  • 80 г кокосова захар⁣
  • 35 г нишесте от тапиока или царевично
  • 30 г масло⁣
  • 120 г шоколад⁣
  • 1 кора портокал ⁣
  • 1/2 сок портокал⁣
  • бурбонска ванилия⁣

Шоколадов ганаш

  • 120 г шоколад ⁣
  • 180 г кокосова сметана⁣

Начин на приготвяне
 

Руло

  • Разбийте белтъците на сняг - използвайте напълно суха метална купа ⁣
  • В друга купа разбийте жълтъците със захарта⁣
  • Добавете ванилия и портокаловата кора към жълтъците⁣
  • Бавно добавяйте белтъците на сняг и брашното като разбърквате по метода folding с шпатула, а не рязко, за да не спаднат ⁣
  • Разпределете върху хартия за печене в правоъгълна тавичка⁣
  • Изпечете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 10-12 минути или до лек загар
  • След като го извадите, покрийте с кърпа и леко навийте, за да изстине в тази форма и да не се начупи⁣

Крем

  • Затоплете млякото и ванилията, докато заври⁣
  • Разбийте жълтъците и захарта в купа⁣
  • Добавете нишестето и разбъркайте добре⁣
  • Свалете от котлона и съвсем бавно изливайте сместа в горещото мляко, като бъркате непрекъснато - това се нарича темпериране, за да не се сготвят бързо жълтъците и да се пресекат⁣
  • Върнете на котлона и гответе още няколко минути като разбърквате постоянно ⁣
  • Махнете от котлона и добавете маслото, шоколада и портокаловата кора - изчакайте да се разтопят и разбъркайте добре⁣
  • Охладете напълно на стайна температура, а след това в хладилник - кремът ще стегне⁣⁣

Сглобяване

  • Намажете с крема - същата дебелина като блата⁣
  • Завийте като руло ⁣
  • Охладете за няколко часа⁣

Ганаш

  • Разтопете шоколад на водна баня със сметана (кокосова или животинска)⁣
  • Охладете леко, за да се сгъсти малко⁣
  • Прехвърлете рулото върху решетка и залейте с ганаша⁣
  • Охладете и сервирайте⁣