Go Back Email Link

Ябълков сладкиш без глутен с карамел

Пухкав ароматен ябълков сладкиш без глутен, с малко захар, много канела и к-а-р-а-м-е-л от фурми! Ще ви стане фаворит определено!
Вид Сладкиш
Порции 6 порции

Съставки
  

Сладкиш

  • 4 бр яйца
  • 3 бр ябълки
  • 300 г овесено брашно⠀
  • 100 г кокосова захар⠀
  • 50 г кокосово масло ⠀
  • 70 мл кокосово мляко ИЛИ друга течност по избор
  • 1 с. л. канела -> за повече вкус използвайте МИКС коледни подправки!
  • 1 ч. л. сол ⠀
  • бурбонска ванилия по желание

Карамел

  • 150 г фурми около 15 бр⠀
  • 50 г кокосов крем⠀
  • 1/2 ч. л. хималайска сол⠀
  • 200 г вода

Начин на приготвяне
 

За сладкиша:

  • Обелете и нарежете ябълките на кубчета⠀
  • В купа разбъркайте яйцата, добавете ябълките и всички съставки⠀
  • Разбъркайте добре до хомогенна смес⠀
  • Разпределете във форма върху хартия за печене⠀
  • Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25-30 минути - до златен загар⠀

За карамела:

  • почистете фурмите от костилките (използвам ирански фурми от картонена кутия) и поставете в касерола с 200 мл вода. След като фурмите омекнат, преместете сместа в блендер и блендирайте до хомогенна смес. Върнете на котлона, добавете кокосовия крем и оставете на много слаб огън, за да ври леко. Разбърквайте регулярно и варете 5-10 минути или докато се сгъсти добре⠀
  • Залейте сладкиша с карамела и поръсете с едра сол⠀