Ябълков сладкиш без глутен с карамел
Пухкав ароматен ябълков сладкиш без глутен, с малко захар, много канела и к-а-р-а-м-е-л от фурми! Ще ви стане фаворит определено!
Сладкиш
- 4 бр яйца
- 3 бр ябълки
- 300 г овесено брашно⠀
- 100 г кокосова захар⠀
- 50 г кокосово масло ⠀
- 70 мл кокосово мляко ИЛИ друга течност по избор
- 1 с. л. канела -> за повече вкус използвайте МИКС коледни подправки!
- 1 ч. л. сол ⠀
- бурбонска ванилия по желание
Карамел
- 150 г фурми около 15 бр⠀
- 50 г кокосов крем⠀
- 1/2 ч. л. хималайска сол⠀
- 200 г вода
За сладкиша:
Обелете и нарежете ябълките на кубчета⠀
В купа разбъркайте яйцата, добавете ябълките и всички съставки⠀
Разбъркайте добре до хомогенна смес⠀
Разпределете във форма върху хартия за печене⠀
Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25-30 минути - до златен загар⠀
За карамела:
почистете фурмите от костилките (използвам ирански фурми от картонена кутия) и поставете в касерола с 200 мл вода. След като фурмите омекнат, преместете сместа в блендер и блендирайте до хомогенна смес. Върнете на котлона, добавете кокосовия крем и оставете на много слаб огън, за да ври леко. Разбърквайте регулярно и варете 5-10 минути или докато се сгъсти добре⠀
Залейте сладкиша с карамела и поръсете с едра сол⠀