Go Back Email Link
Великденски козунак без глутен

Козунак без глутен

Козунак БЕЗ ГЛУТЕН! С типичните великденски аромати, вкусен пълнеж и консистенция, която максимално се доближава до оригинала!
Подготовка 4 hours
Приготвяне 40 minutes
Вид Тестени
Порции 10 порции

Съставки
  

  • 550 г безглутеново брашно на снимките е използвана марката Dove's Farm + още за оформяне
  • 7 г безглутенова мая
  • 3 бр яйца
  • 150 мл овесено мляко / друго по избор
  • 150 г тръстикова захар
  • 50 г разтопено масло
  • 150 г стафиди накиснати в ром
  • портокалова кора сушена или прясно настъргана
  • есенция портокал или няколко капки етерично масло
  • бурбонска ванилия

Начин на приготвяне
 

  • Смесете брашното, маята, яйцата, млякото, захарта и маслото в купата на робота и бъркайте за 7-8 минути до хомогенна смес
  • Оставете за поне 1 час на топло / стайна температура, докато започне да удвоява обема си
  • След като тестото се е надигнало, добавете стафидите и ароматите
  • Бъркайте за още няколко минути, докато се оформи хубаво тесто
  • Извадете върху набрашнен плот, претеглете цялото тесто, разделете на 3 части
  • Ако ще добавяте плънка, разточете като правоъгълник и намажете със сладко или друго по избор. След това навийте на руло - идеята е да се получат 3 фитила, които после да сплетем
  • Ако няма да добавяте плънка, директно оформете 3 фитила и сплетете на плитка
  • Прехвърлете в намазнена форма за хляб или върху хартия за печене (аз лично използвам хартия)
  • Оставете за 1-2 часа да удвой обема си (зависи от температурата в стаята)
  • Загрейте фурната на 180 градуса
  • Намажете с разбито яйце или поръсете със захар (или и двете)
  • Започнете печенето, като на около 10-тата минута го покрийте с хартия за печене или фолио
  • Печете общо 40 минути
  • Изчакайте да се охлади напълно преди да разрежете

Бележки

добре е всички продукти да са на стайна температура

ако имате кухненски робот - използвайте него // в противей случай размесете на ръка

тръстиковата захар може да се замени с кокосова захар