Go Back Email Link

Ванилов сладолед

Кремообразен домашен ванилов сладолед! Истински вкус, истински чист до последната хапка. С най-качествена бурбонска ванилия.. мечта е!
Вид Сладолед
Порции 6 порции

Съставки
  

  • 3 бр жълтъци
  • 150 г тръстикова захар⁣
  • 300 мл мляко⁣
  • 400 мл животинска сметана *⁣
  • 1/2 с. л. ванилия⁣

Начин на приготвяне
 

  • Затоплете млякото, сметаната и захарта, докато се разтопи ⁣
  • Ако млякото е завряло, оставете леко да се охлади (до около 70+ градуса да кажем) *⁣*
  • Разбийте жълтъците в купичка и бавно добавете към сместа като разбърквате непрекъснато, за да не се сготвят и пресекат - може да добавите първо няколко лъжици от млякото към жълтъците и така бавно да темперирате⁣
  • Разбъркайте добре и охладете сместа във фризер за около 20 минути, докато започне леко да стяга⁣
  • Поставете в машина за сладолед и оставете да се бърка за около 20 минути⁣
  • Прехвърлете в кутия и замразете⁣
  • Може да се консумира директно изваден от фризера (благодарение на животинската сметана, ако е с кокосова, трябва да се отпусне)⁣

Бележки

*може да използвате и кокосова (без мляко), но просто не е толкова кремообразно⁣
** тъй като яйцата се сурови, това нагряване играе роля на пастьоризация и намалява риска от бактерии - по-дълго на 70 градуса и съвсем малко (30 сек) на 80 градуса и сме готови; въпреки че много десерти (като тирамису) са със сурови яйца и няма никакъв проблем в това⁣, но ако се притеснявате 😉