Хлебчета от леща
Хлебчета от леща с 3 съставки!⠀Меки, вкусни, без глутен - перфектни за всякакви ястия, дори за бургери! Супер за замразяване.
Порции 10 хлебчета (според размера)
- 200 г червена леща⠀
- 20 г хуск⠀
- 60 мл вода⠀
- 1/2 ч. л. сол⠀
- 1 с. л. зехтин
Накиснете червената леща за цяла нощ (да я покрие вода)⠀
На сутринта изцедете с цедка (или просто премахнете водата) и блендирайте с 60 мл вода до хомогенна смес (тип смути/каша)⠀
В купа добавете хуска, лещата и малко сол и зехтин - тук на вкус може да се добавят всякакви подправки⠀
Оставете да набъбне⠀
С ръка оформете хлебчета (питки) - малки или големи (може да са 4-6 или дори 9)⠀
Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути или до хубав загар/цвят⠀
Охладете и се насладете :)
Първите 3 съставки са основните, но може да добавите и всякакви подправки. В оригиналната рецепта има и сода и оцет, но според мен няма нужда.
* може да се замразяват и е много удобно⠀